Overview
Malinowski works with light that is reflected and refracted by the lightly bound (tempera) particles of pigment and by the often reflective surfaces on which he paints. The added reflective elements are the rhythms of the transparent Venetian glass tesserae - they extend the 2D painted surface towards the 3D space. All these materials conspire to create a poetic vision that is evolving and changing with the ever changing daylight and varieties of artificial light. The given light ambiance becomes the integral part of the painting - the two elements are bonded in a reciprocal relationship.  

In 2009 Antoni Malinowski has become the first contemporary artist in the 200 years history of Dulwich Picture Gallery to make a drawing/ painting installation directly on the walls of this oldest museum in England (The Polish Connection - Dulwich Picture Gallery, London and the Royal Castle, Warsaw 2009).

Malinowki's paintings have been exhibited internationally and are in many private and public collections including Tate, London.

Following his major solo exhibition at the Camden Arts Centre, London in 1997 Antoni Malinowski spent several months as an Abbey Scholar at the British School at Rome researching the ancient Roman wall paintings. This triggered many collaborations with architects on permanent interventions in architecture. They range from engineering colour for facades to complex wall paintings and include Vermilion Wall painting spanning three floors at the Royal Court Theatre (2000) London and the façade and interior spaces of the Coin Street Community Centre (2007) London, both collaborations with Haworth Tompkins Architects; wall painting at the Luxor Theatre (2002) Rotterdam, collaboration with Bolles+Wilson Architects; Venetian glass mosaics for the elevation on Maddox Street, London ( Spectral Stream, 2009) and for a building's entrance on Bryanston Street, London, both collaborations with Eric Parry Architects and Orsoni Venice. Malinowski has also done the wall and ceilings paintings at the HTA refurbished Chichester Festival Theatre and the foyer ceiling paintings at the new Everyman Theatre, Liverpool designed by Haworth Tompkins - this won the 2014 Stirling Prize. In 2015 Malinowski completed a large commission for the foyer areas at the Rafael Viñoly designed Mathematical Institute, Oxford. "Spectral Flip" is a two part mural painted directly onto the south and the north facing walls, seemingly creating a luminous force field between them.

His Light Triggered painting installation at the Ragged School Museum, London in 2018, transformed the top floor of the dilapidated building into a place of communion between the light pouring down from the skylights and the light reflected and refracted by the pigmented surfaces of the paintings.

In 2019 Antoni Malinowski completed a permanent painting installation on the elevations of a building in the centre of Chelmsford. Mill Square Reflections comprise of 100 hand painted panels that correspond to and reflect different aspects of the sunlight as it moves across the elevations. Because of the light reflecting and refracting qualities, the painted panels are dematerialising the monotonous brick elevations. The building is animated by the play of light and ever-changing colours.

Works
Exhibitions